Om företaget

Så här bildades företaget

Det var 1948 det började, i Fågelsjö, strax utanför härjedalsgränsen. Allan Woxlin hade hitintills dragit sig fram som skogsarbetare och bonddräng. Men hans morbror hade ett litet åkeri som gav hans familj försörjning, och Allan såg att det fanns gott om jobb i skogarna. Så när hans granne, kronojägaren, gav ett löfte om skogskörningar, slog Allan till. Med lånade pengar och släktens borgen, köpte han sin första bil – en Landrover jeep – och började virkeskörningarna.

Woxlins åkeri var bildat. Flera hästar lunnade fram timret från fällningsplatserna, till lastning på Allans hemsnickrade träkälkar och för vidarebefordran till närmaste flottningsled.
Verksamheten fungerade bra och Allan kunde skaffa ännu en jeep – nu av märket Willers. Men mekaniseringen i skogen gick snabbt framåt, och snart hade Allan investerat i både en lastbil – en Volvo Viking – och en BM halvbandare med grip för lastningen.

När flottningen upphörde på 1960-talet förslog inte längre de gamla maskinerna. Men det gällde att hänga med i utvecklingen, och Allan skaffade en större lastbil för att frakta timmer till industrierna vid kusten. Han hade också plogning om vintrarna och borrade sten vid vägbyggen om somrarna.

År 1966 flyttade familjen Woxlin från Fågelsjö till Sveg, och maskinparken utökades med en Scania grusbil. När jobben i och kring Härjedalen inte räckte till, tog Allan körningar på byggen i Stockholm. Där gjorde också sonen Pelle sin entré i företaget – han var inte gammal nog att få köra bil, men att lasta grus gick för sig.

Stockholm hade dock ingen påtaglig lockelse på familjen Woxlin, utan man beslöt att satsa på hemmamarknaden. Ytterligare en lastare blev stationerad i Sveg, och sedan dess har maskinparken stadigt vuxit.

År 1986 hade lillebror Anders blivit stor nog att ratta bilar, grävare och lastare och 1987 bildades

Woxlins Åkeri AB

jeep_lass2

Top